INFO

Paul de Graaf

'Pop met ballen en een boodschap.'

'Het klinkt Alsof Bryan Adams en Stef Bos een kind hebben gekregen.'

(Top-Notch)

 

Sinds 1-1-2000 (21 jaar!) is Paul de Graaf professioneel zanger-gitarist, producer en presentator. Hij leeft van en voor muziek, met meer dan 100 optredens per jaar. Stoere jongensromantiek? Ja natuurlijk, maar het belangrijkste: Volg je hart en jaag je dromen na!

 

Paul de Graaf speelt naar de mensen tóe. Hij mengt zich met het publiek om er samen een mooi feest van te maken! Meezing, -dans en -klapbaar met ontroerende momenten. Energiek, veelzijdig, puur en oprecht.

 

Optreden

Zijn positieve podium uitstraling bracht hem al naar menig huiskamer, kroeg, theater en festival. Paul rockte o.a. het Bevrijdingsfestival in Wageningen, Dicky Woodstock festival in Steenwijk, Appelpop in Tiel, de schouwburgen in Leiden, Nijmegen en Deventer, de Vereeniging in Nijmegen, 2x het Goffert Stadion en Ahoy' Rotterdam!

 

Optredens zijn solo, trio, en met 'De Tijdgenoten' (5 personen) te boeken.

 

Presenteren

Paul de Graaf presenteert talloze festivals, waaronder 16 keer (!) het hoofdpodium van het Gelders' Bevrijdingsfestival in Wageningen. Hij presenteert met het grootste gemak evenementen van klein tot Marktplein.

 

Trio RAAK

Naast eigen werk, treedt Paul de Graaf op met trio RAAK. Een verrassende mix van nummers van de jaren '50 tot nu, met de nadruk op Nederlandse en Engelstalige pop en rock & roll. Ideaal voor bedrijfsfeest, receptie, bruiloft, jubileum of elke andere reden voor een goed feest. Optreden kan akoestisch rondlopend, klein versterkt, of met grote geluidsset.

 

 

      Boek RAAK (covers).

     

      Boek Paul de Graaf (covers en/of eigen werk).

 

 

Releaseoverzicht

2000 PUUR (album)

2001 Laat je zien (single, finale Nationaal Songfestival)

2002 Stappen (4 dagen lang) (single) clip

2005 Ooh m'n lief (op album 'Greeting from Nijmegen', div Nijmeegse artiesten o.a. Frank Boeijen)

2011 Allemaal gestolen (single) clip

2012 Arjen (Je was alles tegelijk) (single) clip

2012 Het Labyritn moet blijven (single) clip

2014 TIJD (album) (spotify)

2014 Naarmate (single, afkomstig van TIJD) clip

2015 Ons aardse paradijs (single) clip

2016 100ste Vierdaagse (single, afkomstig van de mooiste 4 dagen vh jaar)

2016 DE MOOISTE 4 DAGEN VAN HET JAAR (album) (spotify)

2016 4 dagen laaang (Wipneus & Pim feat Paul de Graaf) clip

2017 Hier is alles goed (single) clip  (spotify)

2017 Het vierdaagsevirus clip

2018 RAAK HITS! (album) (spotify)

2019 REIS EP4 Hoe het werkt (nog niet op Spotify)

2019 REIS EP1 Ver Wonder (nog niet op Spotify)

2020 Duiven in de dakgoot (youtube, nog niet op Spotify)

2020 Rust (youtube, nog niet op Spotify)

2020 Liefde in een 1,5m maatschappij (youtube, nog niet op Spotify)

2020 Vierdaagselied 2020 /Stappen (4 dagen lang)  (youtube, nog niet op Spotify)

2020 12 uur lang livestream, 156 liedjes! (youtube)

2020 Gretige streken (youtube)

2020 Blauwe trots (youtube)

2021 2121 (youtube)

 

2020

Paul de Graaf zit 20 jaar in het vak! Natuurlijk is daar de grote C. Maar Paul gaat het virus positief te lijf. Onder andere door het geven van een solo 12 uurs marathon-concert  op youtube. Het concert krijgt de aandacht van onder andere NPOradio2, NPOradio5 en Omroep Gelderland. Daarnaast laat hij op youtube veel van zich horen en zien. en sinds de versoepeling van de lockdown wordt er weer als vanouds passievol opgetreden.

Want vrijheid... zit in je hoofd!

 

2019

...is de start van een vijfluik REIS. 5 Ep's van 5 liedjes per EP die een reis in een leven beschrijven. Met REIS maakt Paul de Graaf, samen met de RAAK-leden Fred Snel en Rob Stoop, een stap naar theater. De eerste EP; "Deel 4: Hoe het werkt" verschijnt in februari op CD, vergezeld van een (uitverkochte!) kleine tour. In het najaar zal nog een EP verschijnen en zal EP4 ook op Spotify te beluisteren zijn. Zowel muzikaal als tekstueel gaat het over grenzen heen. Laat je verrassen!

 

Hieronder een overzicht van wat vooraf ging:

 

2000

Pauls' solocarière begint met zijn debuutalbum PUUR. Op PUUR bezingt Paul de worstelingen van een adolescent die moeite heeft zich aan te passen aan een steeds volwassener wordende wereld om zich heen. Dertien met overtuiging uitgevoerde akoestische liedjes die varieren van het diepgravend tot meezingbaar.

Puur krijgt lovende kritieken, airplay op 3FM en betekent voor Paul de Graaf de start van zijn professionele muzikale carrière.

 

2001

Paul de Graaf schrijft de muziek en zingt in 2001 het nummer 'Laat je Zien' in de finale van het Nationaal Songfestival in Ahoy' Rotterdam ("Hallo Ahoy'!").

 

2002

Een van de hoogtepunten van Paul de Graaf's eigen werk is het Vierdaagselied 'Stappen (4 dagen lang)' over het grootste wandelevenement ter wereld. Dit lied groeit in de loop der jaren uit tot een 4daagse klassieker, mede dankzij de aandacht van de KRO, SBS6, Omroep Gelderland, 4Daagseradio, en natuurlijk tiendduizenden wandelaars en feestgangers. Het lied en Pauls inzet worden in 2014 bekroond met een speciaal item in 'Het gevoel van' bij de KRO, waarin Paul zijn Vierdaagsehit samen met Erik Hulzebosch zingt. In 2016 is hij met het 'Stappen (4dagen lang)' zelfs twee keer op 1 dag live op NPO2!

 

2011

De single 'Allemaal Gestolen' met in de videoclip de hoofdrol voor zijn zoon, wordt goed ontvangen en is landelijk op radio en tv gedraaid.

 

2012

17 september 2012 verschijnt de videoclip bij de single 'Arjen (je was alles tegelijk)'. Het nummer verschijnt twee jaar later onder de titel 'Afscheid' op het album TIJD. De gelijknamige clip heeft inmiddels bijna 100.000 views op Youtube!

 

Eind 2012 genereert Paul de Graaf veel aandacht met zijn protestlied 'Het Labyrinth moet blijven'. Mede dankzij de steun die dit lied verwerft, mag het bijzondere kunstwerk op de Waalkade in Nijmegen behouden blijven.

 

2014

TIJD is het tweede album van Paul de Graaf. Een levenswerk waar hij maar liefst elf jaar aan wijdde en wordt gemasterd door Grammy award winnaar Adam Ayan (Bruce Springsteen, Counting Crows). Met liefde gemaakt; intens, maar ook luchtig. Zowel muzikaal als tekstueel plaats het Paul de Graaf in de voorhoede van de Nederlandstalige muziek. Muzieksite Maxazine vergelijkt de muziek van Paul de Graaf terecht met Blöf en De Dijk.

   De single Naarmate is afkomstig van het album TIJD. het single-succes staat 16 dagen onafgebroken in de iTunes top 100 (hoogste plaats 12!), 2 weken in de Oranje top 30 (29) en 3 weken op Greatest Hits Blogspot (22).

 

2015

November 2015 verschijnt plots de single 'Ons aardse paradijs' waarmee Paul met een aantal prominente Nijmegenaren aandacht vestigt op de milieuproblematiek en de top in Parijs.

 

2016

Met de 100e Nijmeegse Vierdaagse verschijnt Pauls derde album 'De mooiste 4 dagen van het jaar' . Een album met 10 uiterst wandelbare liedjes, waaronder een aantal medleys, een vertaling van 500miles (het Vierdaagsevirus), de single '100ste Vierdaagse', en natuurlijk 'Stappen (4 dagen lang)'. Als klap op de vuurlpijl brengen DJ's Wipneus & Pim een remix uit van Pauls vierdaagselied.

2017

In maart brengt Paul "Hier is alles goed uit". Een aanklacht tegen (internet)geschreeuw en populisme. Het lied wordt opgepikt door #WijzijnNL en Paul belandt ermee op een festival voor verdraagzaamheid in Amsterdam, met o.a. Jeroen van Merwijk en Brainpower. 'Hier is alles goed' wordt gedragen door airplay op omroep Gelderland, Omroep Twente, en duizenden youtube-views.

In verband met de Nijmeegse 4Daagse verschijnt Paul de Graafs clip "Het vierdaagsevirus". Deze humoristische clip, met alleen handen in de hoofdrol, wordt in no-time meer dan 20.000 keer op Facebook, en meer dan 10.000 keer op youtube bekeken. 

2018

De zomer van 2018 wordt opgevrolijkt met RAAK -HITS! Het eerste album van trio RAAK. 11  live opgenomen akoestische poprockcountrytraditionals van alle tijden. Zie ook www.trioraak.nl. Omroep Gelderland draait er regelmatig hits van dit album. 

2019

In 2019 start Paul de Graaf REIS, een verhaalconcert in 5 delen. Elke deel beschrijft een decennium in een mensenleven, waarbij elke voorstelling wordt vergezeld van een EP.  Op iedere EP staat tevens een uniek nummer dat niet op Spotify zal verschijnen. Zo heb je met elke REIS een uniek souvenir in huis! In 2019 verschenen twee delen: deel 4 "Hoe het werkt" en deel 1 "Ver Wonder". In 2020 zal een nieuw deel verschijnen. De voorstellingen van REIS  speelt Paul samen met Fred Snel op contrabas en Rob Stoop op toetsen. Tot nu toe zaten alle zalen vol en waren de kritieken lovend.